úterý 14. října 2014

Chleba se skládá jen z mouky a vody

Není to tak dávno co byla mánie domácích pekáren a všichni pekli zaručeně domácí chléb. Pár jsem jich ochutnal, pokaždé společensky pochválil, ale chleba to nebyl. Tak mi to nedalo a začal pátrat jak to s tím chlebem vlastně je, když ten nejlepší dělaly babičky v každé chalupě (minimálně moje prababička určitě jo, protože mi o tom vyprávěla) a dneska to lidé nezvládnou ani se speciálním zařízením?
Problém je jinde. Do chleba zkrátka nepatří kvasnice, ale kvásek. (V podkrkonoší ho koupíte v každé pekárně, protože se z něj dělá báááječné kyselo)
Takže úkol č.1 vypěstovat kvásek. Lze ho i sehnat od nadšenců podle kváskové mapy, ale když něco dělám, tak od píky. Po troše experimentování se to povedlo a bylo to jako hrnečku vař.
Vlastní pečení cheba už je sranda, zvláště po tom co pan Cuketka dovedl k dokonalosti recept na zcela obyčejný chléb a to tak, že je dokonalý a víceméně bez práce (jen to dlouho trvá)
Bohužel se na net nedají přibalovat vůně abyste pochopili, proč v současné době netrpělivě čekám  až to trochu zchladne a já si ho dám s kouskem sádla a solí. Za tu práci to stojí i když ne každého to baví ;)

Ty praskliny nejsou schválně, ale na druhou stranu proč ne, v krámě to prodávají dráž a nazývají to rustikální chléb:-D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Klidně a s chutí.